MS en Verkeer

Wat is de invloed van MS op mijn verkeersdeelname?
Door de lichamelijke klachten bij MS kan het zijn dat je beperkt wordt en hierdoor niet meer goed in staat bent om op een verantwoorde manier aan het verkeer deel te nemen. In het verkeer staat veiligheid voorop en dus is het belangrijk om te weten, of het veilig is om met MS aan het verkeer deel te nemen.
Wanneer je door MS beperkingen in het functioneren krijgt, kan een beoordeling van de rijgeschiktheid zinvol zijn. Meestal kun je met wat kleine aanpassingen aan auto of fiets gewoon blijven deelnemen aan het verkeer. Ook zijn er volop mogelijkheden voor alternatief
vervoer.(1)
- Meer weten over rijgeschiktheid?
- Meer informatie over fietsen met een lichamelijke beperking
- Meer informatie over gehandicaptenparkeerkaart en aanvragen
- Hulp nodig bij het in de trein stappen? Raadpleeg hier reizen met beperking van de NS.
- Mag ik autorijden en machines bedienen met de medicatie die ik gebruik? Controleer het op de website van rijveiligmetmedcijnen.nl
- https://www.cbr.nl/nl/voor-artsen/nl/achtergrondinformatie/wet-en-regelgeving-rijgeschiktheid.htm Laatst bekeken maart 2022
- https://www.regelhulp.nl/onderwerpen/vervoer-en-beperking/aangepast-fietsen Laatst bekeken maart 2022
- https://ikwilfietsen.nl/aanpassingen-verkoop. Laatst bekeken maart 2022
Medicijnen die je gebruikt, kunnen invloed hebben op de rijvaardigheid. Meestal herken je deze medicijnen aan de gele sticker op de verpakking. Bij twijfel kun je ernaar informeren bij je behandelend arts of apotheker. Ook kun je het zelf controleren op de website rijveiligmetmedicijnen.nl. Belangrijk om te weten is dat wanneer je twee verschillende medicijnen uit categorie II gebruikt, dit gelijk staat aan het gebruik van categorie III. Je mag dan dus niet autorijden, een ander voertuig besturen en wellicht dat fietsen dan ook te gevaarlijk wordt. (1)
Wil je graag blijven fietsen, maar het veiliger maken? Dan kun je een aantal eenvoudige maatregelen nemen. Zorg in elk geval dat het frame en zadel niet te hoog voor je zijn en voorzie handvaten en pedalen van anti-slipmateriaal. Eventueel kun je het remsysteem aanpassen op een systeem wat je beter kunt bedienen, bijvoorbeeld handremmen. Brede banden met grof profiel bieden meer grip en stabiliteit. Heb je meer balans nodig dan kun je wellicht bekijken of een driewielfiets iets voor je is. (3)
Jouw rijbewijs is een bewijs dat je over vaardigheden beschikt om een voertuig te besturen en de verkeersregels kent, maar dat is niet voldoende om ook auto te mogen rijden. Naast rijvaardig moet je ook rijgeschikt zijn, om daadwerkelijk plaats te mogen nemen achter het stuur en de weg op te gaan.
Je bent rijgeschikt wanneer je lichamelijk en geestelijk in staat bent om op een verantwoorde manier deel te nemen aan het verkeer. Rijvaardigheid alsmede rijgeschiktheid worden beide getoetst door het CBR.
Wanneer je al een rijbewijs hebt en je de diagnose MS krijgt ben je overigens niet wettelijk verplicht je rijgeschiktheid te laten beoordelen. Echter is het voor jou en de andere weggebruikers wel zo veilig om dit te laten doen. Bovendien kan het enorme consequenties hebben wanneer je een ongeluk veroorzaakt en niet rijgeschikt blijkt te zijn. Bijvoorbeeld omdat je verzekering de gemaakte schade dan niet vergoed. Een rijgeschiktheidsverklaring kan je deze risico’s besparen en is wel zo veilig. (2)
Wanneer je al een diagnose MS hebt en je wilt je rijbewijs gaan halen, dan zal de rijgeschiktheid automatisch ook worden beoordeeld. Als je goedgekeurd wordt, zal je na het behalen van je theorie- en praktijkexamen gewoon kunnen gaan autorijden. Na 5 jaar zal je je rijgeschiktheid wel opnieuw moeten laten beoordelen. (2)
Allereerst dien je een eigen verklaring te kopen. Dit is een formulier met vragen waarop je moet aangeven dat je bepaalde aandoeningen hebt. Het formulier is te koop bij de gemeente, CBR en rijsschool. Het ingevulde formulier stuur je samen met een rapport van je eigen neuroloog, eventueel aangevuld met een verklaring van je huisarts voor andere aandoeningen, op naar het CBR. Zij beslissen dan of zij jou nog een lichamelijke keuring en rij-test laten ondergaan. Dit is overigens geen examen maar meer een testrit om te kijken of je nog kunt sturen, de pedalen nog goed kunt bedienen en een noodstop kunt maken.
Vervolgens wordt je goedgekeurd, afgekeurd of je krijgt een speciale verklaring van geschiktheid, waarin aanpassingen van het voertuig zijn vermeld. Je mag dan alleen autorijden in een auto met deze aanpassingen.
De rijgeschiktheidsverklaring is vijf jaar geldig en dus zal je je na vijf jaar opnieuw moeten laten beoordelen. (2)
Als je geen verklaring rijgeschiktheid ontvangt, mag je niet meer autorijden. En ook wanneer je zelf besluit om niet meer auto te rijden zal je op zoek moeten gaan naar een alternatief. Gelukkig zijn die er!
Een brommobiel, een scootmobiel of gehandicaptenauto bieden wellicht uitkomst. Via de WMO doe je een aanvraag en samen bekijken ze met jou en de leverancier wat het best passende middel is in jouw situatie. Voor een brommobiel heb je overigens wel een rijbewijs nodig. Het CBR kan je informeren of dit voor jou een geschikt alternatief is.
Ook het openbaar vervoer kan een uitkomst voor je zijn. Helaas blijkt het in de praktijk niet altijd even eenvoudig. De beschikbare plek voor jou en je rolstoel in een vervoersmiddel kan te krap zijn. Soms is het lastig om in- uit- en over te stappen of een perron te bereiken, omdat een lift defect is. Het kan dan zinvol zijn bij de NS een OV-begeleiderskaart aan te vragen. Deze kaart is geldig in trein, bus, tram en metro, en bied je de mogelijkheid om altijd een begeleider mee te nemen, kosteloos. Tevens zijn er speciale taxi’s waar je als minder valide met een speciale kortingspas gereduceerd mee kunt reizen. (2)
MAT-NL-2200351 v1.0-052022