MS en Werken

MS en werken

Kan ik werken met MS?
Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven. De combinatie werk en MS kan door iedereen anders ervaren worden, maar gelukkig bestaat er voor bijna elke situatie wel een oplossing. In de beginfase van de ziekte zal je over het algemeen kunnen blijven werken. Of dat in de toekomst zo blijft is onzeker, maar meestal zal MS op termijn je werkzaamheden beïnvloeden. Je zal je werkzaamheden hierop moeten aanpassen, een andere functie of baan moeten zoeken of zelfs helemaal stoppen met werken. Probeer daarom altijd op tijd met je werkgever te overleggen, wat jij zelf verwacht en vooral ook dat wat jezelf zou willen.

Werk is voor de meeste mensen zoveel meer dan alleen een inkomen. Denk bijvoorbeeld aan de sociale contacten en de zinvolle dagbesteding. Het advies is dan ook om zo lang mogelijk te blijven werken. (1)

  Het kan nuttig zijn om samen met je werkgever een gericht plan van aanpak op te stellen. Hierin neem je dan op wat je gaat doen wanneer je klachten tijdelijk verergeren of wat je gaat doen wanneer de ziekte zich verder ontwikkelt Maar ook welke aanpassingen je nodig hebt en bijvoorbeeld afspraken ten aanzien van thuiswerken.

  Probeer het contact met je collega’s altijd te onderhouden als je vanuit huis werkt. Laat je door je leidinggevende daarnaast informeren over eventuele veranderingen ten tijde van je thuiswerkperiode. Wanneer je na een periode thuiswerken weer terugkeert naar je reguliere werkplek is het raadzaam om je eigen collega’s op de hoogte te stellen van je ziekte en hoe het nu met je gaat.

  Wellicht vind je het lastig om een gesprek met je werkgever aan te gaan over thuiswerken, kortere werkdagen of andere aanpassingen op de werkvloer. Of wat je wel of niet vertelt aan je collega’s en werkgever over je ziekte. Via de MS-vereniging kun je een beroep doen op ervaringsdeskundige coaches. Zij hebben zelf MS en ruime ervaring op het gebied van loopbaan coaching en zijn professioneel getraind en gecertificeerd. Zij zijn voor jou en je werkgever beschikbaar voor allerhande vraagstukken gerelateerd aan werken met MS.

  Onderaan deze pagina tref je links naar nuttige websites (1)

  Als je je oude baan niet meer kunt vervullen, is je werkgever verplicht je ander werk aan te bieden. Wanneer je ziek wordt is je werkgever verplicht je loon door te betalen. De eerste twee jaar van ziekte is dat tenminste 70% van je loon. In sommige situaties ontvang je geen loon, maar een ziektewetuitkering. Na twee jaar ziekte kun je bij het UWV een arbeidsongeschiktheidsuitkering aanvragen.

  Wat je wel of niet vertelt aan je werkgever of tijdens een sollicitatiegesprek is een persoonlijke keuze. Een werkgever mag niet vragen naar je gezondheid voor, tijdens of na een sollicitatiegesprek. Uiteraard mag dit wel voor functies waaraan medische geschiktheidseisen verbonden zijn, zoals brandweerman, piloot of functies in het leger.

  Echter heb je als werknemer wel een mededelingsplicht voor feiten, die van belang zijn op je huidige functie of de functie waarop jij solliciteert. Het komt erop neer dat jij open zal moeten zijn wanneer MS je werkprestatie kan beïnvloeden. Bovendien zal goed overleg met je werkgever het voor jullie allebei zo lang mogelijk aangenaam maken op de werkvloer. (1)

  Voor je collega’s kan het fijn zijn om te weten hoe ze jou kunnen helpen. Of om te begrijpen waarom je zo moe bent en wat vaker dan je collega’s niet tegen de drukte kan. Het is dus zeker zinvol je collega’s zelf op de hoogte te stellen van je ziekte.

  Niet iedereen weet wat het hebben van MS precies is, dus in zo’n geval kun je een brochure geven of naar een website verwijzen met meer informatie.

  Wanneer jij je werkgever nog niet op de hoogte wil stellen van je ziekte, kun je overwegen het wel alvast aan de bedrijfsarts te vertellen. Deze arts is gespecialiseerd in ziekteverzuim en heeft net als andere artsen beroepsgeheim. (1)

  •    Informeer je collega’s zelf en bespreek hoe ze je bij kunnen staan
  •    Wees helder en duidelijk in wat je kunt en wanneer het je te veel wordt
  •    Neem zelf het initiatief om zaken te bespreken met je werkgever
  •    Benadruk je mogelijkheden en motivatie
  (1)

MAT-NL-2101340 v1.0 - 102021