Bewegen

Bewegen met MS

Wat is de invloed van beweging op MS?

Bij MS kunnen bewegingen van armen en benen door het afnemen van spierkracht en evenwichtsstoornissen verslechteren. Spieren die minder bewegen worden vervolgens dunner en minder sterk. 
Bewegen of sporten kan een positief effect hebben op hoe je je voelt. Uit onderzoek blijkt dat bewegen bij mensen met MS de symptomen kan verminderen, mobiliteit kan vergroten en het risico op complicaties kan verkleinen. (1)

Hoeveel beweging is goed voor MS?

Voor een goede gezondheid geldt in het algemeen ten minste vijf dagen per week een half uur matig intensief bewegen. Maar dat kan voor iedereen weer iets anders betekenen en voor mensen met MS misschien te veel zijn.
In het algemeen is het bij MS wel beter om vaker korte tijd oefeningen te doen, dan één keer een lange tijd achter elkaar oefeningen te doen. Kies bij voorkeur een vast moment om te oefenen, want af en toe iets doen wanneer het jou uitkomt is minder effectief gebleken. Bewaak daarbij altijd je vermoeidheidsgrens, deze kan bij MS iedere dag weer anders zijn. Ook hier geldt dat jij zelf, het beste naar je lichaam kan luisteren. Doe niet te veel en niet te weinig. Over het algemeen kun je het volgende principe gebruiken: begin niet met de volgende oefening, als je nog vermoeid bent van de vorige oefening. (1)

Voor je begint met sporten of bewegen

Het is belangrijk om altijd met je huisarts of MS-team te overleggen voordat je begint met sporten of bewegen. Het kan nodig zijn om eerst onder begeleiding, bijvoorbeeld van een fysiotherapeut, aan de slag te gaan. Zo leer je hoe je het best kunt bewegen en waar je grenzen liggen.

Bewegingsprogramma's

We hebben 9 bewegingsprogramma’s op een rij gezet waar jij baat bij kunt hebben.

    Uit onderzoek is gebleken dat mensen met MS die aan yoga doen, minder last van vermoeidheid hebben dan mensen met MS die niet aan yoga doen. Ademhalingsoefeningen die je tijdens yoga leert, kunnen je ademhaling en bloedsomloop verbeteren

    Wanneer je lichaam sterker wordt, herstel je sneller van letsel. Onder begeleiding van bijvoorbeeld een fysiotherapeut kun je ondervinden op welke manier gewichtheffen jou helpt om je lichaam sterker te maken.

    Veel mensen met MS hebben last van warmte als ze intensief bewegen. Door oefeningen in het water te doen, blijf je lekker koel. Bovendien helpt water je om gemakkelijker te bewegen. Denk aan rek- en strekoefeningen, gewichtheffen en cardio-oefeningen.

    Rek- en strekoefeningen hebben dezelfde voordelen als yoga: je lichaam krijgt lucht, het kalmeert je geest en je spieren worden gestimuleerd. Het kan je ook helpen om je bewegingsmogelijkheden te vergroten, spierspanning te verlagen en spiermassa op te bouwen.

    Door MS kun je last hebben van evenwichtsproblemen. Met een balanceerbal train je je spieren om het verlies aan evenwicht en coördinatie te compenseren.

    Tai Chi is een goed voorbeeld van een vechtkunst die bestaat uit langzame bewegingen. Dit kan je helpen om je lenigheid en balans te vergroten en te werken aan je kernspieren.

    Het verhogen van je hartslag en ademhalingsritme kunnen veel gezondheidsvoordelen opleveren. Met aerobics geef je je weerstand een boost, bouw je aan uithoudingsvermogen en kun je symptomen van MS verminderen. Dit geldt ook voor wandelen, zwemmen en fietsen.

    Is gewoon fietsen een te grote uitdaging? Op een hometrainer kun je heel goed werken aan je conditie, maar hoef je je geen zorgen te maken over balans en coördinatie.

    Veel sporten kunnen uitgevoerd worden door mensen met MS, al dan niet in aangepaste vorm. Denk aan basketbal, handbal, golf, tennis of paardrijden.

Goed om te weten

Is het te inspannend om 20 of 30 minuten achter elkaar te bewegen? Deel het dan op in kortere periodes. Vijf minuten bewegen draagt ook al bij aan je gezondheid. (2)

MAT-NL-2101213 v1.0 - 102021