Intieme Symptomen

Intimate symptoms

Als je multiple sclerose (MS) hebt, kun je last hebben van verschillende ‘intieme’ symptomen. Zoals problemen met je blaas of darmen, of op seksueel gebied. Lees verder om meer te weten te komen over hoe jij met deze problemen om kunt gaan.

Praat er met je neuroloog over als je last hebt van een van de volgende symptomen en dit negatieve invloed heeft op jouw kwaliteit van leven.

  Als je MS hebt, kunnen blaas- en darmproblemen een beperking zijn voor je dagelijkse bezigheden. Even de deur uitgaan kan al een stressvolle onderneming zijn die veel voorbereiding vereist.
  Problemen waar je last van kunt hebben zijn:

  1. Je blaas heeft moeite met het vasthouden van urine. Dit kan ervoor zorgen dat je telkens het gevoel hebt dat je naar de wc moet en soms te weinig waarschuwing krijgt als je echt moet plassen.
  2. Je blaas wordt niet goed geleegd, waardoor je vaker moet plassen.

  Je kunt last hebben van een van deze symptomen, of van allebei. Ook verstopping van de darmen komt voor bij mensen met MS. Ontlastingsincontinentie (het ongewild verlies van ontlasting of het niet kunnen ophouden), komt minder vaak voor.

  Als je last hebt van blaasproblemen, zoals de oncontroleerbare aandrang om te plassen, of het niet kunnen legen van je blaas, schaam je je daar misschien voor. Dat is nergens voor nodig.
  Praat erover met je neuroloog of MS-verpleegkundige. Zij kunnen samen met jou naar een effectieve medische behandeling zoeken en je tips geven hoe je in het dagelijks leven om kunt gaan met deze problemen. Oplossingen kunnen bijvoorbeeld zijn het gebruik van incontinentiemateriaal,  zelfkatheterisatie of intermitterende katheterisatie, waarbij je op vaste tijdstippen je blaas volledig leegt. Dit soort oplossingen kunnen je helpen om je zelfstandigheid te behouden of terug te krijgen.

  MS kan nogal voor stress zorgen en dit kan weer van invloed zijn op je relaties en je seksleven. Ook kunnen bepaalde symptomen ervoor zorgen dat je problemen krijgt met seks.
  Sommige symptomen kunnen een direct gevolg zijn van de schade die MS veroorzaakt aan de myeline die om je zenuwen heen zit. Zoals minder zin in seks hebben, erectiestoornissen en een verandering in genitale gevoeligheid.

  Lees meer over hoe vaak problemen met seks voorkomen bij mensen met MS en wat de gevolgen van deze problemen kunnen zijn voor jouw kwaliteit van leven.
  In dit interview op MSdeBaas met MS-verpleegkundige Angelique lees je meer over welke problemen mensen met MS kunnen ervaren tijdens seks en hoe je met deze problemen om kunt gaan.

  Wil je meer weten? Lees hier hoe belangrijk het is om je MS-symptomen te monitoren. Of ontdek hoe de verschillende symptomen invloed hebben op jouw kwaliteit van leven.

  1. Sex, intimacy & relationships. MS Society UK: https://www.mssociety.org.uk/about-ms/signs-and-symptoms/sex-and-relationships/sex-and-relationship-problems. Laatst bekeken november 2021.
  2. Managing bladder problems. MS Society UK: https://www.mssociety.org.uk/about-ms/signs-and-symptoms/bladder/managing-bladder-problems. Laatst bekeken november 2021.
  3. Managing the bowel in MS. MS Society UK: https://www.mssociety.org.uk/about-ms/signs-and-symptoms/bowel/managing-constipation. Laatst bekeken november 2021.
  4. Sexual problems for women with MS. MS Trust: https://www.mstrust.org.uk/a-z/sexual-problems-women-ms. Laatst bekeken november 2021.
  5. Marck C et al. Sexual function in multiple sclerosis and associations with demographic, disease and lifestyle characteristics: an international cross-sectional study. BMC Neurology 2016; 16: 210.

MAT-NL-2101513 v1.0-122021