Pijn

Pijn

Lees meer over de pijn die je kunt ervaren als je multiple sclerose (MS) hebt, en hoe je met deze symptomen om kunt gaan.
Praat erover met je neuroloog als pijn of vermoeidheid een grote negatieve invloed hebben op jouw kwaliteit van leven.

  Pijn is een veelvoorkomend symptoom bij MS, en kan een van de moeilijkste symptomen zijn om mee om te gaan. Pijn wordt op verschillende manieren ervaren en beschreven. Sommigen ervaren het als een beklemmend, benauwend, koud, heet of brandend gevoel, terwijl het voor anderen als een strakke band om de borst voelt (de zogeheten MS hug).
  Pijn hebben kan een vermoeiende en emotionele ervaring zijn, en zorgen voor veel stress en angst.
  Zorg dat je met je neuroloog praat als je last hebt van pijn. Probeer de pijn zo goed mogelijk te beschrijven. Vertel ook wat je niet meer kunt doen vanwege de pijn.

  Praat met je arts over de symptomen die je ervaart en op welke dingen in je leven jij moet inleveren door die symptomen.
  Wil je meer weten? Lees meer over het monitoren van je MS-symptomen. Dit helpt je ervoor te zorgen dat de negatieve invloed van symptomen op jouw leven zo klein mogelijk blijven.

  Pain and sensory symptoms. MS Society UK: https://www.mssociety.org.uk/about-ms/signs-and-symptoms/pain. Laatst bekeken december 2021.

MAT-NL-2101515 v1.0 - 012022