Oogklachten

Oogklachten

 Gevolgen van MS • Artikel

Wat zijn de kenmerken bij MS?
Een probleem in het gezichtsvermogen is vaak één van de eerste symptomen van MS. Het kan zijn dat je ineens verminderd gezichtsvermogen hebt of dubbelziet. Deze problemen zijn bij MS vaak tijdelijk en herstellen zich goed. Soms is het wel een chronische klacht.
Bij ongeveer 60% van de MS-patiënten begint MS met een oogzenuwontsteking (neuritis optica).1 Deze ontsteking heeft een sterk verband met MS, maar niet iedereen met deze oogzenuwontsteking ontwikkelt daadwerkelijk MS. Meestal ontstaat de ontsteking aan één oog, maar soms ook aan beide ogen tegelijkertijd of vlak na elkaar. Deze ontsteking is meestal tijdelijk en hersteld na verloop van tijd. 
Slechter zien kan ineens ontstaan en verslechteren bij warmte en vermoeidheid. Naast wazig zien, kan het ook zijn dat je alleen sterke contrasten kunt waarnemen, de kleur rood minder goed ziet, pijn hebt achter het oog of zelfs helemaal niets meer kan zien met het aangedane oog. Ten gevolge van stuurloosheid kunnen ook onwillekeurige oogbewegingen (nystagmus) ontstaan, maar dit beïnvloedt het gezichtsvermogen meestal niet. Bij dubbelzien (diplopia) kan je twee beelden naast elkaar of boven elkaar gaan zien. Je kan er bovendien misselijk van worden.

(2)

    Het beeld dat je opvangt op het netvlies wordt omgezet in signalen, die als elektrische stroompjes naar de hersenen gaan. De hersenen zetten deze signalen – de stroompjes, om in beelden. Een ontsteking van de oogzenuw verstoort de overdracht van het signaal, van en naar de hersenen vanaf het oog. Hierdoor kan het waarnemen van beeld worden verstoord. Je zicht wordt dan wazig of er ontstaat een donkere vlek in het gezichtsveld.
    Wanneer de coördinatie van de oogbewegingen van het linker en rechter oog niet synchroon verlopen, ga je dubbelzien. Dit kan ontstaan door beschadigingen in het hersengebied waar het richten van je ogen wordt gereguleerd.
    Kortom, de oorzaak van minder goed of slecht zien hoeft dus niet per se in het oog zelf te liggen.

    (2)

    Een oogzenuwontsteking gaat meestal vanzelf weer over. Soms kan het zijn dat je met het aangedane oog iets minder goed blijft zien, maar meestal is het niet ernstig. Neem wel altijd contact op met je arts of MS-verpleegkundige als er oogklachten ontstaan.
    Verder is het verstandig om warmte te mijden, want dit kan de genezing vertragen.
    Bij dubbelzien kan een oog afplakken zinvol zijn. Meestal is dat niet zo lang nodig. Maar let wel dat deelname aan het verkeer gevaarlijk wordt, doordat je geen diepte meer waarneemt en afstanden niet goed kan inschatten.

    (2)

    • Gebruik meer licht
    • Vermijd schittering door het dragen van een zonnebril
    • Markeer belangrijke items met een sticker of markeerstift
    • Gebruik grote letters in prints en op het computerscherm
    • Gebruik hulpmiddelen bij het lezen: een loep, spraakcomputer, je telefoon  of een app
    • Zorg dat je een telefoon met een zaklampfunctie hebt en weet hoe deze werkt
    • Durf hulp te vragen


    (4)

    Voor de behandeling van een oogzenuwontsteking en bij dubbelzien worden soms steroïden gebruikt. Onderzoek heeft aangetoond dat steroïden het herstel van het gezichtsvermogen kunnen versnellen. Daarnaast kunnen ze pijnverlichtend werken.
    Laat eventueel controleren of je een tekort hebt aan B-vitaminen. Aanvullen van het tekort kan oogklachten ook verbeteren.

    (2,3)

    Onderzoek laat zien dat de meeste mensen goed herstellen van een oogzenuwontsteking. Bij de meeste mensen herstelt het gezichtsvermogen weer tot normaal. Ook het dubbelzien herstelt vaak binnen een paar weken.
    De klachten kunnen ten tijde van de herstelperiode wisselen gedurende de dag, verbetering zal dus niet zozeer geleidelijk aan gaan, maar meer met ups en down. Bepaalde omstandigheden kunnen de klachten verergeren zoals ernstige vermoeidheid of warmte. Mocht je bij deze omstandigheden meer last krijgen van oogklachten, dan is het van belang deze zoveel mogelijk te vermijden.

    (2,3)

GZNL.MS.17.12.0265h

Gerelateerd


Evenwicht- en coordinatie problemen

Evenwicht- en coordinatie problemen

MS en verkeer