Temperatuur gevoeligheid

Gevolgen van MS · Artikel
Wat zijn de kenmerken bij MS?
Hoe vaak mensen met MS last hebben van warmte of juist kou is niet precies bekend. Wel is het bekend dat ongeveer 80% MS-patiënten gevoelig is voor warmte en een klein deel juist voor kou.1 Bij hoge of lage temperaturen kun je dan tijdelijk meer last hebben van je MS-symptomen. Gelukkig is deze verslechtering meestal tijdelijk en draagt het temperatuurverschil niet bij aan het verergeren van het ziekteproces bij MS. Warmte-intolerantie kan wel zeer hinderlijk tot zelfs invaliderend zijn voor mensen met MS.
Bij verschillende temperatuursituaties treden verschillende symptomen op. Wanneer je warmte minder goed kunt verdragen, heb je vaak meer last van vermoeidheid en kost het meer moeite om je te concentreren. Daarnaast kunnen symptomen als gevoelloosheid van ledematen, wazig zien, trillen en spierzwakte verergeren bij warmte-intolerantie. Bij kou heb je vooral meer last van spasticiteit.
De klachten zijn meestal tijdelijk, maar kunnen al optreden bij zeer kleine veranderingen in lichaamstemperatuur. Het moment waarop er problemen optreden, evenals de ernst en duur van de klachten, zijn zeer persoonlijk. Als je gevoelig bent voor warmte kunnen je klachten verergeren door bijvoorbeeld in de zon te zitten, na een saunabezoek of zwemmen in warm water. Maar ook wanneer je koorts hebt.
(2,3,4)
- Neem een waaier mee
- Kies voor een gematigd klimaat
- Ga buiten het hoogseizoen op vakantie
- Droge warmte is soms beter te verdragen dan vochtige warmte: pas je bestemming aan op je eigen ervaringen
- Vermijd activiteiten op de warmste tijdstippen
- Kies een verblijf met airconditioning
Bij MS is het isolerende laagje (myeline) rondom een zenuw beschadigd. Op deze plekken wordt het signaal van de ene zenuw naar de andere zenuw minder goed doorgegeven. Een signaal is bijvoorbeeld nodig om een spier te laten bewegen. Hitte heeft een vertragende werking op het zenuwstelsel. Op de locaties waar de zenuw beschadigd is, kan hitte een nog verdere vertragende werking op de signaaloverdracht hebben. Hierdoor kunnen (oude) klachten tijdelijk verergeren. Echter is er geen verband met de hoeveelheid beschadigingen en het optreden van warmte-intolerantie. Ook met relatief weinig beschadigen kun jij net zoveel last hebben van warmte, als iemand met veel zenuwbeschadigingen.
Hoe lage temperaturen de klachten precies veroorzaken bij MS is (nog) niet helemaal duidelijk.
(2,3,4)
Wanneer je weet dat je warmte-intolerant bent, kun je klachten voorkomen door jezelf te beschermen tegen warmte. Loopt de temperatuur buiten op, dan kun je het volgende doen: verblijf bij voorkeur in een gekoelde ruimte en drink voldoende water, zodat je niet uitdroogt. Ook het drinken van ijskoude drankjes kunnen je helpen koel te blijven. Draag luchtige en lichte kleding wanneer dit kan. Mocht je het toch te warm krijgen, dan kun je verkoeling zoeken door een koude of lauwe douche te nemen, of jezelf te koelen met een speciaal koelvest of cool packs. Zodra je je lichaam terug afkoelt, nemen de klachten veroorzaakt door de warmte-intolerantie weer af.
Het is belangrijk dat je de zon niet volledig mijdt, wanneer je warmte-intolerant bent. Zonlicht is namelijk de belangrijkste bron van vitamine D, waardoor de zon ook een gunstig effect heeft op je lichaam. Een zonvakantie kan bovendien een positieve invloed hebben op stress en vermoeidheid!
Ben je overgevoelig voor kou? Probeer dan ook hier de omstandigheden op aan te passen en jezelf te beschermen tegen lage temperaturen.
(2,3)
(3)
De klachten, veroorzaakt door temperatuurverschillen, verdwijnen meestal vanzelf na verloop van een paar dagen of weken. Klachten veroorzaakt door warmte nemen vaak al af na afkoeling. Mochten de klachten langere tijd aanhouden, dan jekun je dit beste bespreken met je behandelend arts.
Stoornissen in het waarnemen van temperatuur kunnen ook onderdeel zijn van sensibiliteitsstoornissen. Deze stoornissen komen veel voor bij MS en leiden tot een tintelend of zelfs doof gevoel in de armen, benen, romp of gezicht. 90% van de MS-patiënten heeft weleens vermindering van gevoel aan de handen of voeten ervaren. Bij 45% van de mensen met MS begint de ziekte zelfs met deze sensibiliteitsstoornissen. 1
Door het dove of tintelende gevoel van deze stoornissen op specifieke plekken op het lichaam kun je nu juist ongevoelig zijn voor warmte of kou. Hierdoor kun je verwondingen oplopen, bijvoorbeeld omdat je niet merkt wanneer je met een heet voorwerp in aanraking komt. De sensibiliteitsstoornissen kunnen zowel tijdelijk als blijvend van aard zijn.2
(4)
GZNL.MS.17.12.0265e