Slaapproblemen

Slaapproblemen

 Gevolgen van MS • Artikel

Wat zijn de kenmerken bij MS?
Uit onderzoek is gebleken dat een groot deel van de MS-patiënten te maken heeft met slaapproblemen. Met name slapeloosheid (insomnia) komt veel voor bij MS.2
Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je moeilijk in slaap komt, vaak wakker wordt, of helemaal niet kan slapen. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat slaapproblemen bij MS vaak niet worden gediagnosticeerd.2 Echter slaapproblemen hebben wel invloed op gevoelens van welbevinden en de algehele gezondheid, en dus ook op het verloop van MS. 2 Onderzoek laat zelfs zien dat chronische slaapproblemen de kans op depressie vergroot en het daarnaast de werking van het afweersysteem beïnvloedt. 2 Niet voor niets pleiten de onderzoekers dan ook voor meer aandacht van zowel diagnose als behandeling van slaapproblemen bij MS.2
Heb jij last van slapeloosheid, dan is het belangrijk dit met je behandelend arts te bespreken. 1

  Gezonde nachtrust hangt niet zozeer samen met de slaapduur, maar met de kwaliteit van de nachtrust. Deze heeft een sterk verband met de verschillende slaapstadia, die doorlopen worden gedurende de nachtrust. De behoefte aan nachtrust kan bij gezonde volwassenen wel sterk uiteenlopen en variëren van 4 tot 10 uur.
  Er zijn veel verschillende factoren die invloed kunnen hebben op het slapen. Denk hierbij aan omgevingsfactoren zoals geluidshinder, emotionele factoren zoals bijvoorbeeld angst en zenuwachtigheid, en natuurlijk zijn er ook lichamelijke factoren. MS-klachten zoals onrustige benen, pijn of blaasproblemen kunnen je wakker houden. Ook hebben bepaalde medicatie en voedingsmiddelen, zoals cafeïne en alcohol een negatieve invloed op de nachtrust.
  Bij MS worden slaapstoornissen hoogstwaarschijnlijk niet door de ziekte zelf veroorzaakt, maar indirect door de gevolgen van lichamelijke ongemakken en de emotionele impact van de ziekte.

  (1,2)

  Ga elke avond op dezelfde tijd slapen en sta op vaste tijden weer op. Op deze manier ontwikkel je een vast slaappatroon, dat je helpt bij slapeloosheid. Probeer in elk geval niet overdag te gaan slapen en zeker geen middagdutje meer te doen na drie uur ’s middags. Zoek voor het slapen gaan een rustige omgeving op en doe uitsluitend nog een ontspannende activiteit. Gebruik het bed uitsluitend voor slapen en bijvoorbeeld niet om nog even televisie te kijken.
  Wanneer je regelmatig wakker ligt door lichamelijke ongemakken of pijn, is het zinvol hier een behandeling voor te zoeken.

  (3,4)

  • Geen opwekkende dranken ‘s avonds
  • Nuttig een lichte avondmaaltijd
  • Kijk ’s geen spannende films vlak voor het slapen gaan
  • Speel geen spannende computerspelletjes vlak voor het slapen
  • Creëer een slaapvriendelijke omgeving met rust, verduistering en voldoende frisse lucht
  • Raadpleeg een arts wanneer bovenstaand niet voldoende blijkt

  (4)

  Slaapmiddelen kunnen het slaappatroon bevorderen. Echter deze middelen kunnen verslavend zijn. Het gebruik ervan voor langere tijd kan het effect doen afnemen of zelfs het tegenovergestelde effect hebben. Daarnaast verminderen slaapmiddelen je alertheid overdag. Bespreek dit daarom altijd eerst met je behandelend arts.

  (1)

  Goede slaap is van belang voor een goede conditie, zowel geestelijk als lichamelijk. Als je ‘s nachts beter slaapt, kun je overdag beter presteren. Door pijn of lichamelijke klachten kun je slecht slapen en door het slaapgebrek kun je vervolgens meer vermoeidheid hebben en vervolgens ook meer pijn en klachten krijgen. Hierdoor kun je in een vicieuze cirkel terecht komen. Het is dus belangrijk je bewust te zijn van slaapproblemen en hulp te zoeken wanneer je merkt dat je in die vicieuze cirkel terecht gekomen bent.

  (4)

GZNL.MS.17.12.0265g

Gerelateerd


Depressie

Depressie

Vermoeidheid

Vermoeidheid