Ontdekken van bijwerkingen

Ontdekken van bijwerkingen

Jouw arts kan veel van de bijwerkingen die je kunt krijgen als gevolg van de behandeling behandelen. Er is ook veel wat je zelf kunt doen om te helpen bijwerkingen vroeg te ontdekken. Op deze pagina vertellen we waarom vroege ontdekking belangrijk is en wat je kunt doen om mogelijke bijwerkingen de baas te blijven.

    In het algemeen geldt dat hoe eerder een bijwerking ontdekt wordt, des te groter de kans is dat je arts deze goed kan behandelen. Als je weinig last hebt van bijwerkingen, zorgt dat ervoor dat jouw behandeling zo prettig mogelijk verloopt. Ook helpt dit om ernstigere problemen te voorkomen.

    Wat de mogelijke auto-immuunaandoeningen betreft: deze kunnen ernstig zijn en grote gevolgen voor je gezondheid hebben. Dus: hoe eerder mogelijke bijwerkingen ontdekt worden, hoe beter. Daarom zijn de controle door maandelijks bloed- en urineonderzoek en zelfonderzoek op belangrijke klachten en symptomen zo belangrijk.

    Bovendien kunnen deze aandoeningen zelfs nog na 4 jaar optreden.  Daarom moet je blijven letten op tekenen en symptomen, zelfs nadat je niet langer maandelijkse bloed- en urineonderzoeken hoeft te ondergaan. (1)

    Auto-immuunaandoeningen kunnen ontdekt worden bij het maandelijks bloed- en urineonderzoek. Het is daarom belangrijk dat je tussen de behandelingskuren en ook gedurende tot tenminste vier jaar na de laatste behandelingskuur naar elke controleafspraak komt. Meer informatie en advies over hoe je jouw controles goed in de gaten kunt houden, vind je op de pagina Controle(1)

    Het is ook belangrijk dat je regelmatig zelfonderzoek uitvoert om klachten en symptomen van bijwerkingen te checken. Deze kunnen namelijk ook optreden tussen de maandelijkse controleafspraken in.

    Hieronder vind je een aantal tips voor de zelfonderzoeken:

    Breng een routine aan in de zelfonderzoeken die voor jou werkt. Belangrijk is dat je de huid controleert op blauwe plekken en uitslag en dat je de mond controleert op bloedvlekken. Controleer regelmatig het gehemelte, de binnenkant van de wangen en onder de tong. Je kunt familie en vrienden vragen om je te helpen bij de zelfonderzoeken, zodat jullie samen kunnen letten op uitslag en blauwe plekken. Laat hen de handleiding voor patiënten lezen, zodat ze weten op welke symptomen ze moeten letten. Ook weten ze door het lezen van de handleiding waarom het zo belangrijk is om op deze symptomen te controleren. Vergeet de moeilijke plekken van je lichaam niet te controleren. Zorg ervoor dat je je rug bijvoorbeeld goed controleert of laat dit door iemand anders doen. Als je denkt dat je een bijwerking hebt (of gehad hebt) laat dit jouw arts dan altijd weten. (1)
     
    Tip: heb je een vraag over de behandeling? Kijk of deze in de lijst met veelgestelde vragen voorkomt.

MAT-NL-2100811 v2.0 - 062022