Belangrijke veiligheidsmaatregelen

Zorg dat je de juiste informatie hebt
Bij elke behandeling is het goed om te weten wat je kunt verwachten. Verzamel daarom zoveel mogelijk informatie over jouw behandeling. Dit kan er niet alleen voor zorgen dat je er geen probleem mee hebt om elke dag jouw tablet in te nemen. Het kan je ook helpen het beste resultaat te halen uit jouw behandeling. Zowel op de korte als op de lange termijn. Als je jouw AUBAGIO® tabletten inneemt, kan dat zorgen voor minder terugvallen en het vertragen van de voortgang van de ziekte.1,2,3
Elk medicijn geeft mogelijke bijwerkingen die je kunt krijgen. Bij AUBAGIO® (teriflunomide) is dat niet anders. 1 Geneesmiddelen moeten voldoen aan hoge kwaliteits- en veiligheidsnormen. Ook moeten de voordelen van een behandeling opwegen tegen de eventuele risico’s. De overheid keurt een medicijn pas goed als dit goed onderzocht is. Wil je meer weten over de belangrijkste onderzoeken met AUBAGIO®? Neem dan eens een kijkje op het wereldwijde register voor klinische studies: www.clinicaltrials.gov.
Als je je zorgen maakt
Heb je vragen of maak jij je zorgen over jouw behandeling? Je kunt dit het beste bespreken met jouw arts. Op onze pagina ‘Steun voor jou’ kun je lezen hoe je optimaal gebruik kunt maken van de deskundigheid van jouw arts en MS behandelteam.
Meer informatie
Misschien heb je onderstaande documenten al van jouw arts gekregen, maar je kunt ze hier ook downloaden. Elk document geeft je meer informatie en advies over jouw behandeling.
- SmPC AUBAGIO®, november 2022
- Bijsluiter AUBAGIO®, november 2022
- O’Connor et al. Randomized Trial of Oral Teriflunomide for Relapsing Multiple Sclerosis, NEJM 2011;365:1293-30
De bijsluiter is een document waar informatie in staat over jouw geneesmiddel. Zo kun je meer lezen over de eigenschappen en de werking van AUBAGIO®. Je vindt in de bijsluiter ook belangrijke veiligheidsinformatie. Daarom is het verstandig om deze door te lezen. Je kunt de bijsluiter vinden in de verpakking van jouw geneesmiddel of hier downloaden.
Als het goed is, heb je de patiëntenkaart van je arts gekregen toen je voor het eerst AUBAGIO® kreeg voorgeschreven. Heb je er geen gekregen, vraag deze dan alsnog aan jouw arts. De patiëntenkaart geeft een duidelijk overzicht van de belangrijkste informatie over AUBAGIO®. De kaart is zo ontworpen dat je deze kunt opvouwen en in je portemonnee of handtas kunt bewaren. Zo heb je de kaart altijd bij je.
Meer informatie over AUBAGIO® kun je op de pagina ‘Alles over Aubagio’ vinden. Je vindt hier informatie over hoe het geneesmiddel werkt. Ook staan op deze pagina adviezen over het innemen van jouw tabletten en wat je moet doen als je een keer een tablet vergeten bent. Daarnaast vind je een uitleg over 'mogelijke bijwerkingen'.
Informatie over AUBAGIO® is ook terug te vinden in het informatieboekje over AUBAGIO® dat je ontvangen hebt van je arts.
Het is belangrijk dat je tijdens en na jouw behandeling met AUBAGIO® (teriflunomide) effectieve anticonceptie gebruikt. AUBAGIO® kan namelijk schadelijk zijn voor het (ongeboren) kind. Als je denkt zwanger te zijn of als je zwanger raakt tijdens de behandeling met AUBAGIO® is het belangrijk dat je zo snel mogelijk contact opneemt met je arts. Bij sommige mensen blijft het geneesmiddel nog tot twee jaar na de behandeling aanwezig in het lichaam. Het is daarom belangrijk effectieve anticonceptie te gebruiken. Jouw arts kan je ook meer informatie geven over het volgen van een speciale ‘uitwasprocedure’ om AUBAGIO® snel uit jouw lichaam te verwijderen zodat de risico’s voor de baby verkleind worden. Meer informatie kun je vinden op onze pagina ‘Zwangerschap en anticonceptie’. (1)
Familie, vrienden en medisch deskundigen kunnen jou ondersteunen en de aanpassing aan een leven met MS en aan jouw behandeling makkelijker maken. Op onze pagina ‘Steun voor jou’ vind je ideeën en tips om optimaal gebruik te maken van jouw omgeving. Ontdek hier hoe je de hulp van familie en vrienden kunt inschakelen en hoe je gebruik kunt maken van de kennis van professionele zorgverleners. Ook kun je meer lezen over de mogelijkheden van 'MS-organisaties'.
En op de website MSdeBaas vind je inspirerende verhalen van MS patiënten over dit onderwerp.
MAT-NL-2001833 v.4 - 032023