Optimaal gebruik maken van je MS behandelteam

Optimaal gebruik maken van je MS behandelteam

Tijdens de afspraken met jouw (medische) zorgverleners kun je bespreken hoe jij je voelt. Afspraken zijn een belangrijk middel om jouw arts, verpleegkundige of andere zorgverlener te helpen bij het beoordelen of de behandeling met Lemtrada® volgens plan verloopt. Maar je kunt ook vragen stellen tijdens de afspraken. Je kunt vragen stellen over jouw behandeling, maar ook over mogelijke zorgen die je hebt of dingen die jou zijn opgevallen.

Hier volgen de belangrijkste tips om optimaal gebruik te maken van elke afspraak:
 

    Je kunt de weken tussen elke afspraak gebruiken om vragen of dingen die jou opvallen tijdens de behandeling op te schrijven. Mogelijk helpt het je om een dagboek bijhouden. Dit zorgt er niet alleen voor dat je eraan denkt om alle vragen te stellen, maar het helpt jouw arts ook om een beter idee te krijgen over hoe het met je gaat. Zorg dat je een goede planning maakt voor de dag van de afspraak en dat je ruim op tijd aanwezig bent. Je hebt daardoor enkele minuten de tijd om tot rust te komen in de wachtruimte en misschien nog een paar laatste aantekeningen te maken.

    Denk er eens over na om een goede vriend(in) of een familielid die goed geïnformeerd is over jouw MS mee te nemen naar de afspraak. Twee paar oren zijn altijd beter dan één. Jouw vriend kan niet alleen steun bieden, maar hij of zij kan ook aantekeningen voor je maken. Zo kun jij je concentreren op het gesprek. Ook kan degene die je meeneemt vragen voor jou stellen. Na afloop kunnen jullie het gesprek nog nabespreken. 

    Je kunt een notitieboekje en een pen meenemen zodat je de antwoorden op vragen die je stelt, kunt opschrijven. Ook kun je aantekeningen maken over andere, nieuwe of interessante onderwerpen die je met jouw arts bespreekt. Het kan zelfs helpen om een mini-recorder mee te nemen of om je telefoon of tablet te gebruiken om de afspraak op te nemen. Zo kun je deze achteraf nog eens afspelen om er zeker van te zijn dat je de eerste keer alles goed hebt gehoord en begrepen. 

    Durf vragen te stellen, ook als je iets niet begrijpt. Door vragen te stellen kom je niet alleen meer te weten over jouw aandoening en behandeling. Het kan ook helpen om jouw zelfvertrouwen te vergroten en je het gevoel geven dat je de ziekte beter onder controle hebt. 

    Je hoeft je niet opgejaagd te voelen. Als je nog vragen hebt of je ergens zorgen over maakt aan het einde van jouw afspraak, kun je om meer tijd vragen of een nieuwe afspraak maken. Het kan ook helpen om een verwijzing te vragen zodat je kunt praten met een andere medische zorgverlener die met jouw arts werkt. Denk bijvoorbeeld aan een therapeut die jou kan helpen met angstgevoelens om te gaan of een voedingsdeskundige om jou te helpen met een beter dieet. Het beste kun je proberen om elke afspraak af te sluiten met een tevreden en goed gevoel over het advies dat je hebt gekregen. 
    Professor Bart van Wijmeersch (MS neuroloog) geeft in dit filmpje geweldige tips over hoe je je afspraak met je neuroloog zo goed mogelijk kunt voorbereiden. (1)

MAT-NL-2100838 v1.0 - 082021