Gemotiveerd blijven

Gemotiveerd blijven

Op het goede spoor blijven

Heb je er moeite mee om gemotiveerd te blijven om elke dag je medicatie opnieuw in te nemen? Probeer dan te denken aan het ‘grotere plaatje’ om daar inspiratie uit te halen.

  Ga terug naar de reden waarom je met deze behandeling bent begonnen. Denk aan de positieve invloed die de behandeling kan hebben op jouw leven. Misschien ben je door de behandeling minder afhankelijk van anderen. Of je durft weer plannen te maken voor de toekomst. Ook lukt het je misschien om langer actief te blijven.

  Bij medicijnen waarvan je de werking pas na een langere periode merkt, is het soms moeilijk om gemotiveerd te blijven. Misschien vraag je je af of de behandeling wel werkt. Zeker als je terugvallen blijft houden. Het is dan moeilijk om gemotiveerd te blijven om elke dag je tablet in te nemen. Merk je dat dit voor jou geldt, probeer dan eens een dagboek bij te houden. In het dagboek kun je bijvoorbeeld schrijven hoe het met je gaat, zodat je beter kunt zien welk effect de behandeling op jou heeft na langere tijd. Houd bijvoorbeeld ook bij wanneer je een terugval hebt gehad. Schrijf op wanneer deze begon, wanneer je welke symptomen kreeg, en wanneer deze symptomen weer minder erg werden of verdwenen. Je kunt jouw aantekeningen vergelijken en op die manier zien wat het effect is van de behandeling.

  Neem ook af en toe even tijd voor jezelf en durf te ontspannen. Soms is het lastig om goed om te gaan met alles. De kans is dan groter dat je je depressief gaat voelen of overal het negatieve van ziet. Door even de tijd te nemen en je te ontspannen kun je de stress verminderen en weer positiever worden. Al is het maar enkele minuten voor een korte wandeling of voor ademhalingsoefeningen. Het kan ook helpen om tijd door te brengen met familie en vrienden. Deze mensen kennen jou en zijn vaak degenen die jou het beste kunnen helpen als je je somber voelt.

  Ook kun je lid worden van een MS-organisatie. Je kunt de successen van andere mensen dan als motivatie gebruiken.

  Uit onderzoek is gebleken dat blijheid en een positieve houding ‘besmettelijk’ zijn voor anderen. 1 Het is daarom dus de moeite waard om je te omringen met blije mensen.

  1. Harvard Medical School (2008, December 5). Happiness Is ‘Infectious’ In Network Of Friends: Collective — Not Just Individual — Phenomenon. ScienceDaily. Geraadpleegd op 16 december 2020

MAT-NL-2001835 v.1 - 01/2021