Maak het makkelijk voor jezelf

Maak het makkelijk voor jezelf

In eerste instantie kan het misschien een beetje afschrikken als je eraan denkt dat je gedurende een lange periode medicijnen moet gebruiken. Maar met een goede voorbereiding en planning is het mogelijk om de behandeling onderdeel van jouw dagelijks leven te maken.

De behandeling met AUBAGIO® (teriflunomide) is vrij simpel. Het belangrijkste is dat je niet vergeet om de tablet elke dag in te nemen. Je kunt de tablet innemen met of zonder voedsel en het maakt ook niks uit wat je erbij eet. Let er wel op dat je de tablet in zijn geheel inneemt. Je mag deze dus niet kapot maken, bijvoorbeeld door de tablet te breken. (1)

  Het is belangrijk dat je elke dag opnieuw denkt aan het innemen van AUBAGIO®. Je kunt het jezelf makkelijker maken door het innemen van het medicijn op te nemen in je dagelijkse bezigheden. Je kunt dit kunt doen door bijvoorbeeld een tool te gebruiken die je helpt herinneren. Zo word je er dagelijks aan herinnerd de tablet in te nemen. Probeer jouw tablet elke dag op hetzelfde tijdstip in te nemen, voor of na een ander onderdeel van jouw dagelijkse routine. Besluit je bijvoorbeeld om de tablet elke ochtend bij je eerste kopje thee of bij het ontbijt in te nemen? Leg jouw doosje met AUBAGIO® dan bij de waterkoker of bij een ander ‘ontbijtonderdeel’ dat je altijd gebruikt. Zo is het bijna onmogelijk om de tablet te vergeten. Neem je de tablet liever ’s avonds, dan kan dat bijvoorbeeld bij het tandenpoetsen. Plak een briefje op de spiegel of bij jouw tandenborstel en zet het doosje en een glas voor water in de buurt. Zo wordt het makkelijker om de tablet in te nemen dan om deze te vergeten.

  Bij het kiezen van de beste tijd en plaats voor het innemen van jouw tablet moet je misschien rekening houden met andere medicijnen die je gebruikt. Stel jezelf de vraag of je de medicijnen tegelijkertijd mag innemen. Als je dat niet zeker weet, vraag jouw arts of apotheker dan om advies.

  Het kan soms helpen om een wat officiëler herinneringssysteem te gebruiken. AUBAGIO® wordt geleverd in een overzichtelijke ‘doordrukstrip’ waarmee je kunt bijhouden wanneer je jouw tablet hebt ingenomen. Voor andere medicijnen zou je een diagram in de vorm van een checklist kunnen proberen die je op de koelkastdeur hangt, met een kolom voor elk medicijn en een lijst wanneer dit moet worden ingenomen. Elke keer als je een medicijn ingenomen hebt, kun je dan makkelijk een vinkje zetten. Of gebruik een pillendoos waarin je al je tabletten voor een week per dag bewaard.

  Als je vaak achter de computer zit, kun je instellen dat je herinneringen krijgt via e-mail. Ook kun je in de kalender van je smartphone een herinnering instellen. Het maakt echt niet uit hoe je eraan herinnerd wordt, als je jouw medicatie maar niet vergeet. Het belangrijkste is dat je een systeem vindt dat voor jou werkt. 

  Als je moeite hebt om te onthouden dat je jouw medicatie moet innemen of als je niet zeker weet of deze wel werkt, is het een goed idee om terug te denken aan waarom je begonnen bent met AUBAGIO®. De behandeling kan voordelen op zowel de wat kortere als de lange termijn opleveren. Denk bijvoorbeeld aan minder terugvallen en een vertraging in de voortgang van de ziekte. Zo heb je misschien minder lichamelijke problemen die het gevolg zijn van MS. Voor meer advies en inspiratie kun je een kijkje nemen op onze pagina’s ‘Haal het maximale uit je behandeling’ en 'Gemotiveerd blijven'. Ook kun je contact opnemen met jouw arts of apotheker. 1,2,3,4

Als je weggaat…
Als je op vakantie gaat, kan dat zorgen voor andere routines in je dagelijks leven. Het is daarom belangrijk even stil te staan bij het effect van deze verandering op jouw medicatie. Probeer een aantal voorzorgsmaatregelen te treffen zodat je jouw medicijnen blijft innemen terwijl je weg bent. Als je een lijstje maakt met alle spullen die je mee moet nemen, zet daar dan ook jouw medicatie bij. Zodra je aangekomen bent op de plaats van bestemming kun je beslissen hoe en wanneer je jouw medicatie wil innemen. Leg het doosje bijvoorbeeld bij je tandenborstel of bij de theepot, net zoals je thuis zou doen. Op die manier kun je dezelfde routines houden. 

Heb je meer advies nodig of heb je nog vragen over jouw specifieke situatie? Neem dan contact op met jouw arts of apotheker.

  1. SmPC AUBAGIO®, november 2022
  2. O’Connor et al. Randomized Trial of Oral Teriflunomide for Relapsing Multiple Sclerosis. NEJM 2011;365:1293-303
  3. Confavreux et al. Oral teriflunomide for patients with relapsing multiple sclerosis (TOWER): a randomised, double-blind, placebo-controlled, phase 3 trial. Lancet Neurol 2014;18(9):1278-1289
  4. O'Connor et al. Long-term safety and efficacy of Teriflunomide. Neurology, 2016, 86(10):920-30

MAT-NL-2001836 v.4 – 032023