Optimaal gebruik maken van je sociale netwerk

Sociale netwerk

In het dagelijkse leven is het prettig om te weten dat je een goed sociaal netwerk hebt. Denk bijvoorbeeld aan jouw MS-verpleegkundige en arts, maar ook vrienden, familie of andere mensen met MS die jou steun geven. Je kunt met de mensen uit jouw netwerk zowel de goede als de slechte momenten delen. Zij kunnen helpen de slechte dagen een beetje beter te maken en de goede dagen nog beter. 

Het kan een groot verschil maken in hoe je elke dag met MS om kunt gaan als je het juiste advies krijgt en steun krijgt op de momenten dat je het nodig hebt. Goed advies kan heel nuttig zijn. Het kan je helpen meer vertrouwen te krijgen en minder bang of bezorgd te zijn over jouw behandeling.

Als je de juiste mensen om je heen hebt en weet bij wie je terecht kunt, kan dat het aanpassen aan een nieuwe behandeling net een beetje makkelijker maken.

Anderen inspireren
Als het goed met je gaat, kan het een fantastisch gevoel geven om dit met anderen te delen. Je kunt jouw plezier in het leven delen met vrienden en familie, maar heb je er ook al eens aan gedacht om jouw succes te delen met andere mensen met MS? Op die manier kun je hen helpen inspireren om ook het meeste uit hun behandeling te halen.

Hoe doe je dat dan, jouw succes delen? Je kunt bijvoorbeeld lid worden van een organisatie voor MS om jouw ervaringen te delen. Als het goed met je gaat, jouw behandeling volgens plan verloopt en jij het beste uit iedere dag haalt, kun je anderen inspireren hetzelfde te doen. Ook voor jezelf kan het stimulerend zijn om te weten dat je een verschil maakt. Niet alleen in jouw eigen leven, maar ook in dat van anderen. (1)

    1. Bron: Brigham and Women's Hospital, ScienceDaily, 26 September 2018.  "Study shows importance of personal social networks on neurological outcomes."

MAT-NL-2001848 v.1 01/2020