Steun van familie en vrienden

Steun van familie en vrienden

De steun van vrienden en familie kan een groot verschil maken in hoe je elke dag met MS om kunt gaan. Vooral goede vriendschappen en de steun van familie kunnen ervoor zorgen dat je ondanks jouw chronische aandoening minder stress ervaart.

  Sommige mensen in jouw netwerk zullen makkelijker bepaalde ondersteuning kunnen bieden dan andere. Uit onderzoek blijkt dat familieleden goed kunnen helpen bij de behandeling. Zij kunnen je bijvoorbeeld herinneren aan het innemen van je medicatie en met je meegaan naar de afspraak met jouw arts. Vrienden kunnen juist makkelijker hulp bieden bij lichamelijke activiteit en beweging en vervoer maar zij kunnen je ook goed emotionele steun bieden. 
  Denk na over welke hulp je nodig hebt en wie in jouw omgeving het meest geschikt zou kunnen zijn om je te helpen. Het zal veel makkelijker voor hen zijn om jou te helpen als het iets is waarbij zij zich op hun gemak voelen. Bedenk bijvoorbeeld wie het meest geschikt zou zijn om de kinderen voor jou op te halen van school, wie regelmatig boodschappen voor je kan doen of wie af en toe in jouw tuin kan werken. Je kunt er zeker van zijn dat de kans heel klein is dat zij het jou kwalijk nemen dat je hen om hulp vraagt. 

  Het is altijd goed om te weten dat je om hulp kunt vragen en dat je mensen om je heen hebt die je willen helpen.
  Vaak willen familieleden en vrienden wel helpen, maar weten zij niet hoe ze dit moeten aanpakken. Misschien zijn ze bang om jou te beledigen of weten ze gewoon niet hoe ze jou kunnen helpen. Het is dus heel belangrijk dat je duidelijk bent over waar je wel of geen hulp bij nodig hebt. Zo kun je optimaal gebruikmaken van hun steun.

  Het is vaak een goed idee om een goede collega op het werk in vertrouwen te nemen en hem of haar te vertellen over jouw aandoening en medicatie. Jouw collega kan dan emotionele steun bieden op het werk als je dat nodig hebt. Bijvoorbeeld als je advies en steun nodig hebt voor gesprekken met jouw manager.

  Wat anderen denken
  Zeker als je je zorgen maakt over wat anderen denken, kan het soms moeilijk zijn om je doelen in het oog te houden. Als je bijvoorbeeld extra tijd vrij neemt voor onderzoeken of omdat je een terugval hebt, maak je je misschien zorgen over wat jouw collega’s op het werk of jouw manager hiervan zullen denken. Aan de reacties van bepaalde mensen kun je niets veranderen. Je kunt je daarom beter concentreren op de mensen die het dichtst bij jou staan en die jou kunnen helpen.
   
  Misschien is het handig om vooraf jouw manager en de afdeling personeelszaken te informeren over jouw situatie. Zo begrijpen zij waarom je extra tijd vrij nodig hebt. Ze zijn daardoor ook beter voorbereid als je ooit medische behandeling op het werk nodig hebt.
   
  Als je een collega hebt die tevens een vriend is, kun je hem of haar als klankbord gebruiken. Dat kan heel waardevol zijn.

  Soms kan het helpen om met iemand te praten die weet wat jij doormaakt. Sluit bijvoorbeeld vriendschappen met andere mensen met MS zodat je gebruik kunt maken van hun ideeën en ervaringen. Dat kan jou weer inspireren. Praten met anderen die in eenzelfde situatie zitten, kan jou er ook aan herinneren dat je niet de enige bent. Maar vergeet niet dat iedereen zijn eigen ervaringen met MS heeft. De aandoening en de beschikbare behandelingen beïnvloeden iedereen op een andere manier. Als een vriend(in) dus een bepaalde bijwerking of terugval heeft, probeer je daar dan niet druk om te maken. Dit betekent namelijk niet dat dit ook met jou zal gebeuren.

  Bij organisaties voor mensen met MS kun je ook veel steun vinden. 

MAT-NL-2001857 v.1 - 01/2021