Met je arts praten

Tijdens en na de behandeling met AUBAGIO® (teriflunomide) moet je een effectieve anticonceptiemethode gebruiken. 1 Kies daarom voor een anticonceptiemiddel dat je vertrouwt.
Wat zijn mijn mogelijkheden voor anticonceptie?
Je kunt met jouw huisarts bespreken welke anticonceptiemiddelen je kunt gebruiken tijdens de behandeling met AUBAGIO® en wat de voor- en nadelen zijn. Hij of zij kan jou ook helpen met de vraag welk anticonceptiemiddel het beste past bij jouw manier van leven. En bij welk anticonceptiemiddel je de minste kans hebt om toch zwanger te worden. Voor meer informatie over anticonceptiemethodes kijk eens naar www.anticonceptie.nl. 3
- Welke methoden van anticonceptie kunnen veilig worden gebruikt tijdens de behandeling met AUBAGIO®?
- Hoe effectief zijn de verschillende anticonceptiemiddelen?
- Hoe werken de verschillende anticonceptiemiddelen?
- Kan ik bijwerkingen krijgen van anticonceptiemiddelen?
- Wat moet ik doen als ik mijn pil of anticonceptiepleister vergeten ben of geen condoom gebruikt heb?
- Zijn er medicijnen die ervoor zorgen dat de pil minder effectief is?
- Wat moet ik doen als ik bijwerkingen krijg na het slikken van de pil?
- Wat als ik wil stoppen met anticonceptie of over wil stappen naar een ander anticonceptiemiddel?
- Wat als ik een gezin wil beginnen?
- Wat als ik per ongeluk zwanger raak voordat ik stop met het gebruik van AUBAGIO®?
- Heeft AUBAGIO® invloed op mijn vruchtbaarheid?
- Kan ik borstvoeding geven terwijl ik AUBAGIO® gebruik?
- SmPC AUBAGIO®, november 2022
- Bijsluiter AUBAGIO®, november 2022
- www.anticonceptie.nl/. Laatst bekeken maart 2022
Veel mensen vinden het moeilijk om over seks en anticonceptie te praten. Voor jouw huisarts is dit een normaal onderwerp. Hij of zij heeft hier al heel vaak gesprekken over gevoerd met andere patiënten. Een open en eerlijk gesprek met jouw huisarts kan jou helpen met de keuze voor een anticonceptiemiddel dat je vertrouwt.
Bedenk ook dat het makkelijker is om vooraf goede anticonceptie te regelen, dan om later te maken te krijgen met een ongeplande zwangerschap. (3)
Vragen stellen
Het is belangrijk dat je na het gesprek met je arts goed geïnformeerd bent. Als je niet tevreden bent over het advies dat je gekregen hebt of over de gekozen anticonceptie, hoef je niet bang te zijn om vragen te stellen. Schrijf je vragen op, zodat je ze kunt meenemen naar de afspraak met je arts.
Welke andere vragen moet ik aan mijn arts stellen?
Het is belangrijk dat je alle vragen stelt waarop je het antwoord niet weet. Ook als de vraag heel simpel lijkt en je deze daarom misschien niet durft te stellen. Je kunt hier een aantal vragen lezen waar je in ieder geval het antwoord op zou moeten weten:
Afspraak met een andere arts
Als je het niet prettig vindt om over anticonceptie te praten met jouw eigen arts, kan je ook om een afspraak met een andere arts vragen. In de praktijk gebeurt dit heel vaak, zeker als het gaat over hele persoonlijke vragen of vragen over de seksuele gezondheid. (3)
MAT-NL-2001823 v.4 – 032023