De oorzaak van MS

De oorzaak van MS

Je vraagt je misschien af wat de oorzaak is van MS en of de ziekte te voorkomen is. Logische vragen, waar helaas nog geen duidelijke antwoorden op zijn. Onderzoek naar MS is daarom nog steeds zeer belangrijk. Als er ‘puzzelstukjes’ gevonden worden, geeft dit meer inzichten en misschien zelfs oplossingen.
 

  De stof myeline (het beschermlaagje van de zenuwen) speelt bij MS een belangrijke rol. Het afweersysteem (ook wel immuunsysteem genoemd) van iemand met MS reageert sterk op myeline. Zo sterk, dat het myeline wordt afgebroken. De cellen die myeline maken (en eigenlijk myeline zijn), moeten heel hard gaan werken om die afbraak te herstellen. In het begin lukt dat nog vaak wel, maar na verloop van tijd raken de cellen ‘uitgeput’ en kan de myelinelaag niet meer herstellen. Zonder myeline zijn je zenuwcellen niet meer beschermd. Ze raken beschadigd en zullen uiteindelijk verdwijnen. Als dat gebeurt, nemen de klachten van MS in hevigheid toe.

  De rol van DNA

  DNA speelt een rol in de ontwikkeling van MS. MS komt in sommige families meer voor dan door toeval verwacht kan worden3:

  • 1 op de 1.000 personen in onze samenleving ontwikkelt MS.
  • 20% van de MS-patiënten heeft een familielid met MS.
  • Iemand met een ouder, zus of broer met MS, heeft 2 tot 4% kans om ook MS te ontwikkelen.*

  Is MS dan een erfelijke ziekte?

  Nee, MS wordt niet als erfelijke ziekte beschouwd. ‘Verkeerde’ stukken DNA zijn namelijk niet voldoende om MS te krijgen. Het kan zijn dat andere factoren ook een rol spelen, zoals vitamine D-tekort, roken of het Eppstein Barr virus (ook wel bekend als de veroorzaker van ziekte van Pfeiffer).

  Enkele feiten:

  • In landen met een koel klimaat komt meer MS voor dan in landen die zich rond de evenaar bevinden (en dus een warmer klimaat hebben). Doordat steeds meer mensen uit koude landen op zonvakanties gaan of emigreren naar een warm land, is dit verschil minder groot aan het worden.
  • Meer vrouwen dan mannen hebben MS.
  • De meeste mensen die met MS worden gediagnosticeerd zijn tussen de 20 en 40 jaar oud.

  We weten nog niet welke combinatie van factoren (naast de genetische factor) MS veroorzaakt. Er zijn wel ideeën over, omdat MS in sommige landen meer voorkomt dan in andere. Een virusinfectie, voeding en hygiënische omstandigheden kunnen bijvoorbeeld een rol spelen. Ook wordt er volop onderzoek gedaan naar de invloed van hormonen en leefgewoonten.

  1. Montgomery et al. Concussion in adolescence and risk of multiple sclerosis. Ann Neurol. 2017 Oct;82(4):554-561
  2. Goodin et al. The epidemiology of multiple sclerosis: insights to disease pathogenesis, Handb Clin Neurol. 2014;122:231-66
  3. Erfelijkheid - Nationaal MS Fonds

MAT-NL-2101215 – V1.0 - 102021