Medicijnen en MS

Medijcijnen en MS

 Invloed van MS · Artikel

Wat is de rol van medicatie bij MS?
Eigenlijk zijn er nog maar relatief kort binnen de geneeskunde verschillende behandelingen beschikbaar voor MS. Of er ook behandelingsmogelijkheden voor jou beschikbaar zijn, is een vraag die alleen je behandelend arts en MS-verpleegkundige, in samenspraak met jou, kunnen beantwoorden.
Net zoals het ziektebeloop en de dagelijkse activiteiten die je nog kunt doen, sterk onderling kunnen verschillen, kunnen de behandelmogelijkheden voor iedere persoon met MS ook weer anders zijn.
De voor MS beschikbare medicatie zijn in de volgende categorieën onder te brengen: remmende medicatie, aanval-stoppende medicatie en symptoommedicatie.

 

    Remmende medicatie kan het ziekteproces van MS afremmen. Er zijn MS medicijnen in tablet vorm, injecties ( zelf toedienen of met hulp van een verpleegkundige) of die via een infuus toegediend worden ( in dit geval moet je naar het ziekenhuis). Inmiddels zijn er ook behandelingen beschikbaar voor de progressieve vormen van MS. Voor vragen en meer informatie hierover kun je het beste terecht bij de MS-neuroloog. 

    Voor een aanval van MS bestaan verschillende benamingen, allemaal verwijzen deze naar een periode van vier tot zes weken waarin  er een opvlamming van ontstekingsverschijnselen in het centrale zenuwstelsel plaats vindt. Bij zo’n aanval kunnen medicijnen ingezet worden die het immuunsysteem snel afremmen of stoppen. Meestal is dit prednison, die je dan via een infuus krijgt toegediend.

    Naast remmende medicatie en aanval-stoppende medicatie, is er een scala aan medicijnen die symptomen van MS kunnen bestrijden. Deze medicatie kan de klachten niet genezen, maar wel aanzienlijk verminderen.
    Er zijn behandelingen voor zowel de primaire als de secundaire symptomen van MS. Primaire symptomen zijn klachten die direct voortkomen uit de zenuwbeschadigingen die ontstaan door MS. Secundaire klachten komen indirect voort uit MS, denk hierbij bijvoorbeeld aan stress, angst en depressie.

    Medicatie, welke in Nederland beschikbaar is is uitvoerig getest, toch kan er kan altijd een bijwerking optreden. Of je kan ook allergisch zijn voor een bepaalde (hulp)stof in het middel, waar je zelf nog geen weet van had. Het is altijd belangrijk om met je arts en apotheker te delen wat je allemaal gebruikt aan medicatie. Dit geldt ook voor zelfzorgmedicatie en vitaminesupplementen, als je deze gebruikt of gaat gebruiken. De apotheker kan deze informatie opnemen in het medicatiebewakingssysteem. Op deze manier wordt er een waarschuwing afgegeven, wanneer je geneesmiddelen gebruikt of gaat gebruiken die een ongewenste interactie met elkaar kunnen hebben.

    Zorg er ook voor dat je verschillende behandelaren medicatiegegevens met elkaar delen, hiervoor moet je toestemming geven.
    Ben je van plan om zwanger te worden? Bespreek je plannen dan vooraf met je behandelend arts. Wanneer je eenmaal zwanger bent is het van belang dat ook je apotheek hiervan op de hoogte is, zodat zij deze belangrijke informatie kunnen opnemen in het medicatiebewakingssysteem.

    Soms zijn bepaalde klachten toe te schrijven aan MS en soms zijn het bijwerkingen van het gebruik van je medicatie. Dit is vaak lastig te bepalen. Het helpt om in een dagboek bij te houden wat je ervaart aan klachten. De neuroloog en verpleegkundige kunnen je helpen en bekijken welke klachten toe te schrijven zijn aan MS en welke klachten bijwerkingen zijn van de medicatie.

    Vaak gaan bijwerkingen na verloop van het gebruik over. Het is dan een kwestie van wennen aan het nieuwe medicijn. Wanneer de bijwerking niet voorbij gaat, kan er veelal iets aan gedaan worden. De dosering kan worden aangepast, er kan voor een ander medicijn worden gekozen of een ander middel wordt toegevoegd om de bijwerkingen te bestrijden.
    Deze aanpassingen kun je natuurlijk niet zomaar doen, maar zal je samen met je behandelend arts moeten bespreken. 
    Soms staat een bijwerking die bij jou optreedt (nog) niet in de bijsluiter, omdat het een nieuwe bijwerking betreft. Bespreek mogelijke bijwerkingen met  je arts of apotheker.

    Het kan zijn dat je de medicatie die de arts heeft voorgeschreven voor langere tijd moet blijven gebruiken. In het geval van MS misschien zelfs wel levenslang. Het is dan fijn als dit dan een 'gewoonte' wordt. Maar vaak blijkt dat het toch moeilijk te zijn om het juiste gebruik van de medicijnen goed vol te houden. Zeker wanneer je meerdere medicijnen gebruikt of je klachten verdwijnen, kan het zijn dat je wat slordiger wordt in het gebruik.
    Stop niet zomaar met het nemen van medicijnen en verander geen doseringen op eigen gelegenheid. Heb je twijfels over je medicatie en het gebruik hiervan? Overleg dan altijd met je behandelend arts.

GZNL.AUBA.17.12.0262c 

Gerelateerd


MS en verkeer

MS en zwangerschap

MS en zwangerschap