MS Symptomen

ms symptomen

Wanneer je MS hebt, kun je last hebben van veel verschillende symptomen. Sommige zijn zichtbaar voor anderen, zoals bijvoorbeeld problemen met lopen. Maar veel symptomen zijn juist onzichtbaar, zoals vermoeidheid en pijn. Welke symptomen je ervaart en in welke mate, verschilt per persoon.

  MS kan invloed hebben op je emotionele en mentale gezondheid. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van depressie, stress, angst en veranderingen in je gedrag.

  Als je een van deze problemen ervaart, is het belangrijk dat je erover praat met je neuroloog. Lees meer over het effect dat MS kan hebben op je humeur en geestelijke welzijn, en waarom het belangrijk is dat je je emoties niet onderdrukt.

  MS kan problemen veroorzaken met je geheugen en denken. Als je last krijgt van deze symptomen, is het waarschijnlijk in milde vorm. Door deze symptomen kun je het lastiger vinden om je te concentreren, te multitasken of iets nieuws te leren.

  Er zijn manieren om te leren omgaan met geheugen- en denkproblemen. Lees onze tips en advies over het omgaan met cognitieve problemen, inclusief advies van Charlotte, die MS heeft.

  Als je MS hebt, kun je problemen ervaren met je gezichtsvermogen. Je kunt bijvoorbeeld dubbelzien of last hebben van ongecontroleerde oogbewegingen. Dit kan een angstige ervaring zijn, maar weet dat dit bij de meeste mensen slechts tijdelijk is.

  Lees meer over het effect van MS op je gezichtsvermogen en praat er met je neuroloog over als je je er zorgen over maakt.

  Het is niet ongebruikelijk dat je problemen hebt met praten of slikken wanneer je MS hebt. Het kan zijn dat je deze symptomen een paar keer per dag gedurende een paar minuten ervaart, of tijdens een relapse. Veel mensen vinden zelf manieren om ermee om te gaan, of gaan naar een logopedist voor advies en begeleiding.
  Problemen met praten en slikken, zelfs al zijn het milde problemen, kunnen vervelend zijn of van invloed zijn op je zelfvertrouwen.

  Lees meer over hoe jij kunt omgaan met spraak- en slikproblemen om de invloed die ze hebben op jouw kwaliteit van leven zo klein mogelijk te maken.

  Veel mensen met MS hebben last van pijn. Dit kan heel vermoeiend zijn en een negatieve invloed hebben op jouw emotionele welzijn. Er zijn behandelingen die kunnen helpen, en manieren om te leren omgaan met pijn en de triggers te herkennen.

  Lees meer over welke invloed pijn kan hebben op jou, hoe het je dagelijks leven kan beïnvloeden en bekijk welke de tips jou kunnen helpen om te leren omgaan met pijn.

  Vermoeidheid bij MS kan allesoverheersend zijn en is een van de meest voorkomende symptomen van MS. Er zijn manieren om ermee om te leren gaan en de negatieve invloed ervan op je leven zo klein mogelijk te maken.

  Lees meer over vermoeidheid en MS en welke invloed dit kan hebben op jouw leven.

  Blaasproblemen komen veel voor bij mensen met MS. Heb je er zelf last van? Weet dan dat je niet alleen bent! Praat erover met je neuroloog of MS-verpleegkundige. Zij zijn gewend om over dit soort problemen te praten en kunnen je tips geven die je kunnen helpen alles onder controle te houden.

  Lees meer over welke invloed MS kan hebben op je blaas en hoe jij deze problemen kunt managen voor een betere kwaliteit van leven.

  Je kunt last hebben van spasticiteit en stijfheid als je MS hebt. Soms zorgen deze symptomen ervoor dat gewone activiteiten ongemakkelijk en pijnlijk worden. Ze kunnen er ook voor zorgen dat je slechter slaapt. Als je last hebt van spasticiteit of stijfheid, bespreek dit dan met je neuroloog of MS-verpleegkundige. Zij kunnen je helpen om te onderzoeken wat de triggers zijn voor deze symptomen.

  Lees meer over spasticiteit en stijfheid en hoe je deze symptomen kunt managen.

  MS kan ervoor zorgen dat je ongecontroleerd gaat beven of trillen. Dit noemen we een tremor. Soms zorgen deze symptomen ervoor dat het moeilijk is om gewone activiteiten te doen. Dat kan frustrerend zijn.
  Lees meer over tremoren en hoe jij daarmee om kunt gaan. Heb je last van beven of trillen? Praat er dan met je MS-team over.

  Als je MS hebt, kun je problemen krijgen met seks. Dat kan een negatieve invloed hebben op je relatie. Als je denkt dat MS een negatieve impact heeft op je seksleven, dan zijn er verschillende dingen die kunnen helpen. Het is belangrijk dat je dit bespreekt met je neuroloog of MS-verpleegkundige, zodat zij je kunnen helpen een oplossing die vinden die bij jou past.

  Lees meer over problemen met seks bij MS.

  Veel mensen met MS hebben last van spierzwakte, vaak in combinatie met vermoeidheid. Spierzwakte kan weer andere symptomen veroorzaken, zoals evenwichtsproblemen. Als je spierzwakte ervaart, bespreek dit dan met je neuroloog en MS-verpleegkundige. Zij kunnen je advies geven over hoe je om kunt gaan met deze symptomen en hoe je je spieren sterker kunt maken.

  Lees meer over spierzwakte en bewegingsproblemen en waarom het belangrijk is dat je dit met je neuroloog bespreekt.

  Het kan voorkomen dat je problemen hebt met je evenwicht. Welk effect dit heeft, kan voor iedereen weer anders zijn. Hoewel evenwichtsproblemen soms aanzienlijk kunnen zijn, zijn er manieren om ervoor te zorgen dat ze zo min mogelijk invloed hebben op je dagelijks leven.

  Lees over welke invloed MS kan hebben op je evenwicht en wat jij kunt doen om daar mee om te gaan.

  Ontdek meer over het monitoren van MS-symptomen, en hoe belangrijk dit is om de invloed van je symptomen op je kwaliteit van leven zo klein mogelijk te houden.

  1. Signs and symptoms. MS Society. https://www.mssociety.org.uk/about-ms/signs-and-symptoms. Laatst bekeken: november 2021 
  2. Mental Health. MS Society. https://www.mssociety.org.uk/about-ms/signs-and-symptoms/mental-health  Laatst bekeken: november 2021
  3. Memory and thinking. MS Society. https://www.mssociety.org.uk/about-ms/signs-and-symptoms/memory-and-thinking Laatst bekeken: november 2021
  4. Cognitive problems in MS. MS Society. https://www.mssociety.org.uk/about-ms/signs-and-symptoms/memory-and-thinking/cognitive-problems-in-ms Laatst bekeken: november 2021
  5. Tips for dealing with memory and thinking problems. MS Society. https://www.mssociety.org.uk/about-ms/signs-and-symptoms/memory-and-thinking/tips-for-dealing-with-memory-and-thinking-problems Laatst bekeken: november 2021
  6. Eyes and sight. MS Society. https://www.mssociety.org.uk/about-ms/signs-and-symptoms/eyes-and-sight  Laatst bekeken: november 2021
  7. Swallowing. MS Society. https://www.mssociety.org.uk/about-ms/signs-and-symptoms/swallowing  Laatst bekeken: november 2021
  8. Speech problems in MS. MS Society. https://www.mssociety.org.uk/about-ms/signs-and-symptoms/speech/about-speech-problems Laatst bekeken: november 2021
  9. Bladder. MS Society. https://www.mssociety.org.uk/about-ms/signs-and-symptoms/bladder Laatst bekeken: november 2021
  10. Managing bladder problems. MS Society. https://www.mssociety.org.uk/about-ms/signs-and-symptoms/bladder/managing-bladder-problems Laatst bekeken: november 2021
  11. Understanding spasms and stiffness. MS Society. https://www.mssociety.org.uk/about-ms/signs-and-symptoms/spasms-and-stiffness/understanding-spasms-and-stiffness   Laatst bekeken: november 2021
  12. Treating spasms and stiffness. MS Society. https://www.mssociety.org.uk/about-ms/signs-and-symptoms/spasms-and-stiffness/treating-spasms-and-stiffness  Laatst bekeken: november 2021
  13. Tremor. MS Society. https://www.mssociety.org.uk/about-ms/signs-and-symptoms/tremor  Laatst bekeken: november 2021
  14. Weakness. MS Trust. https://www.mstrust.org.uk/a-z/weakness Laatst bekeken: november 2021
  15. Balance, walking and dizziness. MS Society. https://www.mssociety.org.uk/about-ms/signs-and-symptoms/balance-and-dizziness  Laatst bekeken: november 2021
  16. Sex and relationship problems. MS Society. https://www.mssociety.org.uk/about-ms/signs-and-symptoms/sex-and-relationships/sex-and-relationship-problems Laatst bekeken: november 2021
  17. Fatigue. MS Society https://www.mssociety.org.uk/about-ms/signs-and-symptoms/fatigue Laatst bekeken: november 2021
  18. Pain. MS Society. https://www.mssociety.org.uk/about-ms/signs-and-symptoms/pain Laatst bekeken: november 2021

MAT-NL-2101527 v1.0-012022

Gerelateerd


No Results