Seksualiteit

Seksualiteit

Gevolgen van MS · Artikel

Wat betekent MS voor je seksleven?
Een chronische aandoening geeft soms seksuele problemen zoals minder zin in seks en pijn bij het vrijen. Bij MS kunnen daarnaast erectie- en orgasmeproblemen ontstaan. Seksuele stoornissen komen voor bij ongeveer 50% van de MS-patiënten.1 De oorzaak van de problemen bij MS kan zowel psychisch als lichamelijk zijn en de mate en ernst van de klachten kunnen eveneens variëren.
Vrouwen hebben vaker pijn bij het vrijen, door vaginale droogheid. Mannen kunnen moeilijker een erectie krijgen of behouden. Gevoelsstoornissen die door MS ontstaan kunnen bij zowel mannen als vrouwen het gevoel voor sensuele prikkelingen in de geslachtsorganen verminderen of ze juist overgevoelig en zelfs pijnlijk maken.
Naast de lichamelijke ervaring van prikkels, kan de zin in seks in het algemeen verminderen bij mensen met MS. Door klachten als vermoeidheid, pijn, spierspasmen, bewegingsbeperkingen en incontinentie kan het lastiger voor je zijn om te vrijen.
Gelukkig kun je met de juiste informatie, hulp en begeleiding de meeste problemen oplossen en uiteindelijk weer genieten. In geen geval hoef jij door MS seksualiteit en intimiteit te missen!

(2)

    Er zijn meerdere oorzaken voor de seksuele problemen bij MS. In eerste instantie kunnen problemen ontstaan door beschadigingen aan de zenuwbanen, die deel uitmaken van de erogene zones van het lichaam. De geslachtsdelen gelegen in deze erogene zones kunnen hierdoor minder gevoelig worden voor prikkelingen.
    Bij vrouwen kan de zenuwbaan van de vagina aangetast zijn, waardoor je meer moeite hebt om opgewonden te raken of een orgasme te krijgen. Ook kan de vagina overgevoelig of erg droog zijn. Bij mannen kunnen de beschadigingen leiden tot erectiestoornissen, waardoor gemeenschap moeilijker wordt, de zaadlozing moeilijk op gang komt en een orgasme minder intens is. Deze lichamelijke problemen kunnen bovendien leiden tot faalangst.
    Emoties en psychologische factoren kunnen ook zeker een rol spelen bij seksuele problemen. Zo kun je door de MS het vertrouwen in je lichaam kwijtraken, je onzeker gaan voelen en je zelfbeeld kan veranderen. Aan de andere kant, kan je partner bijvoorbeeld bang zijn dat hij/zij jou pijn doet tijdens het vrijen. Of je partner vindt je minder aantrekkelijk door de MS. Afgewezen worden en verlies van intimiteit kunnen voor jou en je partner pijnlijk zijn en verdriet veroorzaken. De relatie tussen jou en je partner kan dus veranderen, omdat je MS hebt.
    Soms zijn het medicijnen, die bij MS worden voorgeschreven, die een negatieve uitwerking hebben op de seksualiteit. Vraag je behandelend arts in hoeverre je medicijnen invloed kunnen hebben.

    (2)

    Probeer voor jezelf in kaart te brengen waar de problemen vandaan komen en onderscheid te maken tussen lichamelijke aspecten en psychologische factoren. Je kunt dit doen door jezelf de volgende vragen te stellen: Wat was je gewend voor de diagnose MS? Wat vond je prettig? Heeft MS invloed en hoe? Hoe ga je om met verandering? En hoe is dit voor je partner?
    Zoek altijd hulp als je last hebt van pijn, lichamelijke klachten, angst, schaamte of andere gevoelens, die de seksualiteit belemmeren. De klachten en problemen kun je in eerste instantie bespreken met je behandelend arts. Eventueel kan je arts je doorverwijzen naar een specialist. Voor meer functionele problemen zal je arts je doorsturen naar een gynaecoloog of uroloog. Een psycholoog of seksuoloog kan jou en je partner helpen om het zelfvertrouwen, de intimiteit en seksualiteit te herstellen. Naast gesprekken kan deze specialist allerlei oefeningen aanbieden.
    Meestal weet je zelf al heel goed waar het aan ligt, maar het is natuurlijk best een lastig onderwerp om te bespreken met je arts. En misschien is het ook wel moeilijk om het er met je eigen partner over te hebben. Maak seksuele problemen bespreekbaar, want dat kan je vaak al veel verbetering opleveren!
    Seks zelfs kan overigens geen MS-aanval uitlokken of veroorzaken, mocht je hier bang voor zijn.

    (2)

    • Probeer je moeilijkheden op het gebied van seks bespreekbaar te maken met elkaar. Je behandelend arts kan je tips geven waar je terecht kunt voor hulp
    • Ga samen met je partner op zoek naar oplossingen
    • Wees creatief en niet bang voor humor
    • Incontinentie: ga van te voren naar het toilet en drink niet te veel
    • Kies een ander tijdstip, als je aan het einde van de dag vaak vermoeid bent
    • Ga vaker samen op date

    (2)

    Tegen vaginale droogte zijn er verschillende gels en crèmes. De gevoeligheid van de vagina zelf kan worden verhoogd met behulp van zalf of zetpillen met het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Ook is er medicatie voor erectiestoornissen en zijn er mechanische hulpmiddelen om erectiestoornissen te ondervangen. Voor de bevordering van de gevoeligheid bij mannen zijn er ook medicijnen. Mocht je iets aan je seksuele problemen willen doen, dan kun je dat het beste even overleggen met je behandelend arts.

    (2)

 GZNL.MS.17.12.0265c

Gerelateerd


Blaasproblemen

Blaasproblemen

Ontspanning

Ontspanning