Sporten

 Leefstijl · Artikel

Kan ik sporten met MS?
De afwijkingen in het bewegingspatroon en andere lichamelijke klachten bij MS zijn geen redenen om helemaal niet meer aan beweging te doen. Sterker nog, matig intensief sporten wordt zelfs aanbevolen voor mensen met MS. In tegenstelling tot wat vroeger werd gedacht, verergert sporten het ziekteproces en de symptomen van MS niet.
Wat doet sporten wel? Het versterkt de spieren, is goed voor de ademhalingsfunctie, het bewegingsapparaat, de algehele conditie en het bevordert bovendien cognitieve capaciteiten. Ook geeft sporten je ontspanning, zelfvertrouwen en soms zelfs nieuwe vrienden. Zo kan sport een onmiskenbaar aspect zijn voor de kwaliteit van je leven met MS.

(1,2,3)

    Geen enkele sport is strikt verboden, maar soms zijn enkele aanpassingen wel gewenst. De volgende criteria kunnen je helpen om een goede keuze te maken. Kies een sport: waar je plezier aan beleeft, je conditie van verbetert en waarbij de inspanning wordt verspreid over een sessie.
    Intensieve wedstrijdsporten of sporten zoals boksen en karate, die naast fysieke inspanning ook snelle zintuigelijke reacties vergen, zijn minder geschikt in combinatie met MS. Wel geschikt zijn: lopen, dansen, zwemmen, yoga, roeien, joggen, aquajogging, aerobics, pilates e.d.
    Ongeacht je keuze voor een bepaalde sport wordt het sterk aanbevolen om goede medische begeleiding te zoeken. En ook de prestaties na het sporten met een neuroloog of fysiotherapeut te evalueren.
    Zomaar gaan sporten met MS kan lastig zijn. Welke activiteit moet je kiezen bij evenwichtsproblemen of zware vermoeidheid? Het beste kun je een sport zoeken, die ook nog prettig is om te doen wanneer het even minder goed met je gaat. Of een sport die je in zo’n periode goed kunt aanpassen. De ideale frequentie om sport te beoefenen bij MS is twee tot drie keer per week, met dan steeds één of twee rustdagen ertussen.

    (1,2,3)

    Meestal kun je je aansluiten bij een gewone sportvereniging. Na overleg met een trainer of een team vind je veelal wel een manier om gewoon deel te nemen.
    Mocht je het toch prettiger vinden om je aan te sluiten bij een gehandicaptenafdeling van een sportvereniging, dan kan dat natuurlijk ook. Er zijn misschien nog wel meer mogelijkheden dan je denkt. Er is bijvoorbeeld: zitvolleybal, atletiek en judo.

    (1,2,3)

    Choreografe Krisztina de Châtel heeft een dansprogramma ontwikkeld speciaal voor mensen met de ziekte van Parkinson, Multiple Sclerose (MS) en reuma. Kijk eens op de website voor meer informatie of mogelijkheden bij jou in de buurt.

GZNL.AUBA.17.12.0262i

Gerelateerd


Evenwicht- en coordinatie problemen