De eerste stappen

De eerste stappen

De tweede mijlpaal! De eerste behandelingskuur met Lemtrada® (alemtuzumab) is afgerond. De behandeling met Lemtrada® kan ervoor zorgen dat je minder terugvallen krijgt. Ook kan het de voortgang van MS vertragen.3

Het is belangrijk dat je weet wat je in de eerste dagen en weken na de behandelingskuur kunt verwachten. Niet alleen lichamelijk, maar ook emotioneel. De ervaringen zijn waarschijnlijk voor iedereen anders, maar het kan zinvol zijn om te weten waarmee je te maken kunt krijgen. Zo ben je helemaal voorbereid en kun je hier rekening mee houden in je plannen.

  Als je bijwerkingen krijgt in de dagen of weken na jouw eerste infusie, is het belangrijk dat je contact opneemt met jouw arts of MS-verpleegkundige. Ook als je twijfelt of je wel bijwerkingen hebt. Verder lees je op onze pagina ‘Persoonlijke ondersteuning’ hoe je zo veel mogelijk profijt kunt hebben van je behandeling en geven we advies om ervoor te zorgen dat de 'controles jou zo weinig mogelijk stress bezorgen'.

  De eerste dagen en weken na de eerste infusie moet je aan een aantal dingen denken.

  We hebben deze op een rijtje gezet:
  'Denk je dat je een terugval hebt'? Neem dan zo snel mogelijk contact op met jouw arts. Bepaalde symptomen van een terugval kunnen hetzelfde zijn als sommige reacties op de infusie. Als je ergens over twijfelt of als je denkt dat je misschien reacties op de infusie hebt gekregen, neem dan contact op met jouw arts.

  Ben je van plan om naar het buitenland te gaan of ver van huis te reizen? Je kunt dan het beste aan je MS team vragen of je ergens rekening mee moet houden. Misschien zijn er wel voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen.

  Het is belangrijk dat jouw arts weet of je naast Lemtrada® nog andere medicijnen of kruidenmiddelen gebruikt. Ook als je deze zonder recept kunt kopen.

  Je kunt de patiëntenwaarschuwingskaart het beste altijd bij je dragen. Zo kun je deze altijd raadplegen als dat nodig is. Als je denkt dat je een of meer bijwerkingen hebt die op de kaart vermeld worden, neem dan contact op met jouw arts.(1)

  1. SmPC Lemtrada®,  september 2022

  2. Coles et l. Alemtuzumab for patients with relapsing multiple sclerosis after disease-modifying therapy: a randomised controlled phase 3 trial. Lancet 2012; 380: 1829-39 

  3. Cohen et al. Alemtuzumab versus interferon beta 1a as first-line treatment for patients with relapsing-remitting multiple sclerosis: a randomised controlled phase 3 trial. Lancet 2012; 380: 1819-28 

MAT-NL-2100824 v3.0 - 052023