Wanneer begin je met een MS behandeling?

Wanneer begin je met een MS behandeling?

Multipele sclerose kan actief zijn, ook als je je goed voelt, maar de schade kan zich opstapelen en pas later je leven beïnvloeden. Onderzoek suggereert dat beginnen met een behandeling kort na de diagnose kan helpen om permanente schade te voorkomen en de invloed die MS in de toekomst kan hebben, kan verminderen.3 Bedenk dat je samen met de arts kan overleggen wat de opties zijn en welke het beste voor je zijn.

  Er zijn een aantal dingen om te overwegen waar het op behandeling aankomt. Hier zijn de voornaamste redenen waarom het goed kan zijn om kort na de diagnose te starten met een behandeling:

  • Voordat je symptomen bemerkt, kan er aan de hersenen al schade ontstaan zijn. 
  • Het is mogelijk dat wanneer je wacht totdat de symptomen erger worden er intussen
  • Meer (permanente) schade kan ontstaan aan de hersenen.
  • Praat met je arts wanneer je je zorgen maakt over de behandeling.(3)
    

  Door MS veroorzaakte schade aan het centraal zenuwstelsel begint vroeg in de ziekte en blijft zich opbouwen, soms zonder dat je het merkt. Deze vroege veranderingen, inclusief schade aan hersencellen, hersenatrofie (d.w.z. krimpen) en de ontwikkeling van laesies, zijn belangrijk omdat ze worden geassocieerd met 1,2:

  • Langdurige invaliditeit 1
  • Seksuele problemen (zoals verlies van libido) 2
  • Beperkingen als gevolg van slechtere fysieke en emotionele gezondheid, waaronder problemen met lopen, niet goed kunnen zien, angst en depressie. 2
  • Zoals bij iedere ziekte geldt: hoe eerder je een diagnose hebt, hoe eerder je er wat aan kan doen. Voor de mensen die leven met RRMS toont onderzoek aan dat vroege behandeling met een ziekte modulerende behandeling (DMT) waarschijnlijk beter is voor het verminderen van symptomen en de schade die MS veroorzaakt beter kan vertragen, dan een latere behandeling. Als kort na de diagnose wordt gestart met een DMT kan het de schade beperken die vroeg is ontstaan, wat de invloed van MS op je fysieke, emotionele en mentale gezondheid op de lange termijn vertraagt.3
  • Dit is ook een belangrijke overweging voor mensen die slechts één relaps van MS-symptomen hebben gehad. In dit soort gevallen kan een DMT de tijd tot een tweede relapse verlengen, evenals de schade en de mate van hersenatrofie beperken.3
  • Bij de diagnose MS is het belangrijk met je arts te overleggen welke/ of DMT-behandeling bij je past, ook al voel je je goed.
   Het gaat niet alleen om vroeg behandelen; zelfs als je al een tijdje leeft met multipele sclerose, kan je baat hebben bij een behandeling met een DMT. 3 Zolang je nog relapses ervaart, kan behandeling met een DMT verdere schade voorkomen of vertragen.3
  1. De Stefano N, et al. Evidence of axonal damage in the early stages of multiple sclerosis and its relevance to disability. Arch Neurol 2001;58:65–70.
  2. Janardhan V et al. Magnetic Resonance Imaging Clinical Correlation in 64 Patients With Multiple SclerosisArch Neurol 2000;57:1485–1491.
  3. Giovannoni G, et al. Brain health: Time matters in multiple sclerosis. 2015: Oxford PharmaGenesis Ltd.

MAT-NL-2101222 - v1.0 - 102021